Airco schoonmaken

Heb je een airco laten installeren? Dan is het belangrijk om deze regelmatig schoon te (laten) maken. Het schoonmaken van een airco is essentieel voor een optimale werking. In dit artikel vertellen je precies hoe jij je airco kan schoonmaken in huis.

Belang schoonmaken airco in huis

Het regelmatig schoonmaken van een airco is cruciaal voor een gezonde luchtkwaliteit en energie-efficiëntie. Vuile filters en onderdelen kunnen de luchtstroom belemmeren en bacteriën en schimmels produceren, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt. Bovendien verbruikt een vuile airco meer energie, wat leidt tot hogere kosten en slijtage. Het regelmatig schoonmaken van je airco verlengt te levensduur en zorgt voor een optimaal binnenklimaat.

airco schoonmaken

Hoe vaak je airco schoonmaken?

Hoe vaak moet je een airco schoonmaken? Wij raden het aan om in ieder geval 1 keer per jaar je airco te laten onderhouden en controleren door een ervaren airco specialist. Een airco specialist doet een diepe reiniging en pakt eventuele problemen vroegtijdig aan waardoor je grote schade kan voorkomen. Daarnaast kun jij tussendoor de airco ook zelf schoonmaken van vuil en altijd te zorgen voor een optimale werking.

Airco binnenunit schoonmaken

Wil je een split airco schoonmaken? Dan het je te maken met een binnen unit en een buitenunit. Zowel bij de binnenunit als de buitenunit zijn er onderdelen die je zelf kunt schoonmaken. We beginnen eerst met het schoonmaken van de binnenunit van je airco. Lees hieronder verder hoe jij de binnenunit van je airco kan schoonmaken:

Airco filter schoonmaken

Het meest makkelijke en belangrijkste onderdeel is de filter van je airco schoonmaken. Haal het filter uit de airco en verwijder stof met een stofzuiger of spoel het af met lauw water. Laat het volledig drogen voordat je het terugplaatst. Hoe vaak je de filters van je airco moet schoonmaken is afhankelijk van het gebruik. Controleer regelmatig de filters zodat de airco altijd optimaal blijft presteren.

Ventilator airco schoonmaken

Naast de filter is het ook belangrijk om regelmatig de ventilator van je airco schoon te maken. Doordat er veel lucht langs de ventilator wordt geblazen kan er gemakkelijk stof en vuil in verzameld worden. Je kunt de ventilator gemakkelijk schoonmaken met een doekje of een zachte borstel en eventueel wat water.

Buitenunit airco schoonmaken

Naast het schoonmaken van de binnenunit van je airco is het ook belangrijk om de buitenunit van je airco schoon te maken. Ten eerste is het altijd belangrijk om de luchtdoorstroom bij de buiteunit vrij te maken van eventuele bladeren en vuil. Hieronder vertellen we je meer over verschillende onderdelen van buitenunit die jij kan schoonmaken.

Condensor airco schoonmaken

Het schoonmaken van de condensor van een airco is essentieel voor een efficiënte werking. Schakel de stroom uit en verwijder vuil en bladeren met een zachte borstel of stofzuiger. Daarna kun je de airco condensor schoonmaken met een perslucht of een speciale condensor reiniger. Regelmatig schoonmaken van de condensor voorkomt oververhitting, verbetert de koeling en verlengt de levensduur van de airco.

Airco verdamper schoonmaken

Naast de condensor is het ook belangrijk om de verdamper in je airco te schoonmaken. Verwijder het paneel en gebruik een speciale verdamperreiniger om vuil en stof te verwijderen. Laat de reiniger inwerken en spoel daarna af met water. Maak de verdamper voorzichtig droog.

Airco schoonmaken en vullen

Naast het regelmatig schoonmaken van je airco is het ook belangrijk om het koudemiddel van je airco te laten bijvullen. Heb je het gevoel dat je airco minder koude lucht blaast en heb je alle onderdelen al schoongemaakt? Dan kan het zijn dat het koudemiddel op is. Het koudemiddel moet je altijd laten bijvullen door een ervaren monteur. Lees hier meer over het bijvullen van je airco.

Airco laten schoonmaken? Airco Innovatie!

Moet jij de airco in je huis schoonmaken maar heb je geen zin om dit helemaal zelf te doen? Bij Airco Innovatie kun jij terecht voor het regelmatig schoonmaken van jouw airco. Met ons onderhoudscontract ben jij altijd verzekerd van een optimale werking van jou airco. Onze monteurs controleren en reinigen je airco volledig lossen eventuele schade op. Vraag direct een offerte aan, dan helpen we je graag verder.

Benieuwd welke airco bij jouw situatie past?

Aan de hand van een paar vragen ontdek je welke airco het beste bij jouw situatie past. Binnen 2 minuten weet je het!